Balatonfelvidéki borvidék
A borvidék borai

Területe: 2 540 ha.

Káli körzet:
Ajánlott fajták:
Olasz rizling, Chardonnay, Furmint, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Zenit, Zöld veltelini, Kékoportó, Pinot noir, Zweigelt.

Kiegészítõ fajták:
Kéknyelû, Cserszegi fûszeres, Juhfark, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Sauvignon, Sárga muskotály, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos.

Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtû, Hárslevelû, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros veltelini, Leányka, Nektár, Zengõ, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.

Balatonederics-Lesencei körzet:
Ajánlott fajták:
Olasz rizling, Chardonnay, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Sauvignon, Pinot blanc, Pinot noir, Kékfrankos.

Kiegészítõ fajták:
Cserszegi fûszeres, Juhfark, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Zöld veltelini, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon.

Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtû, Hárslevelû, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros veltelini, Leányka, Nektár, Zengõ, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.

Cserszegi körzet:
Ajánlott fajták:
Olasz rizling, Chardonnay, Tramini, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Cserszegi fûszeres, Sauvignon.

Kiegészítõ fajták:
Nektár, Zenit, Ottonel muskotály, Zweigelt, Kékoportó, Merlot, Kékfrankos.

Ültetvényes fajták:
Ezerjó, Ezerfürtû, Hárslevelû, Jubileum 75., Királyleányka, Korai piros veltelini, Leányka, Zengõ, Zeusz, Zöld szilváni, Budai.

Klíma:

Éghajlata már nem mindenütt olyan kedvezõ (különösen a tótól távolabb esõ részein), mint a szomszédos Badacsonyi borvidéké. Termesztési viszonyai általában a Badacsonyi borvidékhez hasonlóak.

Talaj:

A Badacsonyi borvidékhez hasonló, de annál még változatosabb: dolomiton fekvõ pannonagyagon, homokkõmálladékon, löszön és pleisztocén homoktakarón, cerithiumos mészkõn, triászmészkövön, márgán, pannonhomokon, agyagon, bazalttufa-keveréken kialakult rendzina, agyagbemosódásos barna erdõtalajok, barnaföldek, csernozjom barna erdõtalajok, köves és földes kopárok.


Történelem:

Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei. Az 1300-as évek elején a veszprémi püspökségnek már kiterjedt szõlõbirtokai voltak itt, de feltehetõleg már a kelták itt is termesztettek szõlõt.

Századokon át királyi birtokok és fõúri szõlõk, valamint kisnemesi szõlõbirtokok hirdették ennek a területnek a kiváló borait. Már a középkorban Tirolba és az Alpokon túlra, a délnémet térületekre szállítottak errõl a területrõl borokat. Az Esterházy család hercegi és grófi ága a környék legtöbb szõlõvel rendelkezõ birtokosa volt, uradalmaikban rendszeresen készttettek természetes csemege-borokat. A XVIII. századi dézsmapincéjük még áll Szentbékkállán a templom feletti területen.