Etyek-Budai borvidék
A borvidék borai

Területe: 1 772 ha.

Etyeki körzet:
Ajánlott fajták:
Chardonnay, Királyleányka, Olasz rizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Ottonel muskotály, Sauvignon, Szürkebarát, Zenit, Zöld veltelini, Pinot blanc, Sárga muskotály, Cserszegi fûszeres, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Zweigelt, Pinot noir.

Kiegészítõ fajták:
Zala gyöngye, Juhfark, Tramini, Karát, Viktória gyöngye, Zengõ, Zefír, Turán.

Ültetvényes fajták:
Bianca, Lakhegyi mézes, Mátrai muskotály, Pintes, Ezerfürtû, Furmint, Hárslevelû, Zeusz, Csillám, Mézes, Zöld szilváni.

Budai körzet:
Ajánlott fajták:
Chardonnay, Királyleányka, Olasz rizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Ottonel muskotály, Sauvignon, Szürkebarát, Zenit, Zöld veltelini, Pinot blanc, Sárga muskotály, Cserszegi fûszeres, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Zweigelt, Pinot noir.

Kiegészítõ fajták:
Zala gyöngye, Juhfark, Tramini, Karát, Viktória gyöngye, Zengõ, Zefír, Turán.

Ültetvényes fajták:
Bianca, Lakhegyi mézes, Mátrai muskotály, Pintes, Ezerfürtû, Furmint, Hárslevelû, Zeusz, Csillám, Mézes, Zöld szilváni.

Klíma:

A lefolyásos domb- és hegyoldalakon, fennsíkokon a légmozgás gyakori, ami kiemelkedõ termelési biztonságot ad, ritkák a számottevõ fagykárok. Évi átlagos hõmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, csapadékellátottsága közelíti az országos átlagot. Az ökológiai adottságok lehetõvé teszik a korai szürettel kiváló pezsgõalapborok, késõi szürettel pedig a minõségi boralapanyag készítését.

Talaj:

Meszes alapkõzeten lösz alapú csernozjom, ill. erdõmaradványos csernozjom.


Történelem:

Az egykori Budakörnyéki borvidék valaha Szentendrétõl Tétényig a Duna partvonalában elterülõ hegy- és dombvidék szõlõit foglalta magába. Ez a vidék a történelem elõtti idõkben is lakott volt. Négy fõ körzetre oszlott: Szentendrei szõlõk, Budai szõlõk (óbudai, Sashegy környéki), Promontori szõlõk, Tétényi szõlõk.

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott a szõlõtermesztés, és az itt élõ emberek megélhetésének fõ forrásává vált.

Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetõen a török hódoltság után fõleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. Európai hírre tett szert a Buda-Sashegyi Kadarka, amit Fekete kadarkából készítettek. A sok háború jelentõsen meggyérítette a szõlõket.

A törökök kiûzése után német nemzetiségû szõlõmûvelõk is telepedtek le. Az 1736-41. évi promontori szõlõtulajdonosok névsorában szereplõ 572 névbõl 309 német hangzású, ami tudatos német betelepítésre enged következtetni. 192 név szerb és csak 50 magyar a névsorban. A Duna kiváló szállítási lehetõséget jelentett, így a borok tárolására nagy pincék épültek, amelyek többsége ma is mûködik.

A XVIII. század második felében rendszeressé vált a szõlõtelepítés Promontoron és környékén. Az állandó lakosság száma évrõl-évre nõtt. Valami kis szõlõvel a legszegényebb zsellér is rendelkezett. A század végétõl különösen a Promontoron és Kistétényben szõlõt bérlõ budai, pesti polgárok részérõl nagy divatja lett a pincézésnek, aminek hatására igen komoly pincekultusz alakult ki.

1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste (változtak a borfogyasztási szokások is), a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszõlõ-fajtát szaporítsanak.

1890-ben a filoxéra szinte teljesen elpusztította az ültetvényeket. A szõlõkultúra újbóli fellendítése nem járt a várt sikerrel. A szõlõtelepítésekkel párhuzamosan csonthéjas gyümölcsöket kezdtek el ültetni. Lassan a gyümölcsösök kiszorították a szõlõterülteket.

Etyek szõlõinek története is hasonló utat járt be azzal a különbséggel, hogy a XIX. század közepén a Vál-völgyi uradalmi szõlészetek hírnevet szereztek a korszerûsítéseikkel, újításaikkal. A borvidék szõlõiben a pákozdi, sukorói, nadapi, velencei szõlõhegyeken jó minõségû fehérbort termelnek. A XIX. század végén a Törley család híres pezsgõi alapanyagának fehér borát is ezen a területen, Etyek térségében termelték. A sajátos ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma és a szeles fennsíkokból adódóan rendszerint egészséges a szõlõ, és a pezsgõgyártáshoz ideális, nagy savtartalmú bor-alapanyag terem ezen a borvidéken. A kedvezõ gazdasági helyzet miatt a szõlõtermesztés uralkodó maradt.

Még nincs kép.