Hajós-Bajai borvidék
A borvidék borai

Területe: 1 416 ha.

Ajánlott fajták:
Chardonnay, Cserszegi fûszeres, Királyleányka, Olasz rizling, Rajnai rizling, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt.

Kiegészítõ fajták:
Ezerfürtû, Ezerjó, Hárslevelû, Izsáki, Kövidinka, Kunleány, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rizlingszilváni, Sauvignon, Tramini, Zöld veltelini, Kékoportó, Merlot.

Ültetvényes fajták:
Bianca, Jubileum 75., Leányka, Szürkebarát, Pinot noir, Kunbarát, Piros szlanka, Pozsonyi, Lakhegyi mézes.

Klíma:

Elég szélsõséges. Esetenként téli és késõtavaszi fagykár károsítja az ültetvényeket. Fagyveszélyezettsége jelentõs.

Talaj:

A borvidék nagyobb részén lösztalaj, helyenként a réti agyagon lepelhomok fedettséggel.


Történelem:

Története nagyon hasonló a többi alföldi borvidékéhez (lásd Csongrádi borvidék). A különbség az, hogy a XVIII. században németek települtek be. Ennek nyomait a hajósi pincefalun is felfedezhetjük. Jellegzetes pinceutcás, népi barokk, oromfalas pincefalukban a löszbe vájt pincékben érlelték a bort. A kékkötényes német borosgazdák szakértelme nagyban hozzájárult a borvidék jó hírének, rangjának növekedéséhez.

A filoxéra vészt követõen a szõlõültetvények területe jelentõsen bõvült, a termesztett vörös és fehérbor fajták köré is kiszélesedett.

A Hajósi Cabernet bor tett szert nagyobb ismertségre.