Pannonhalma - Sokoróaljai borvidék
A borvidék borai

Területe: 629 ha.

Ajánlott fajták:
Chardonnay, Királyleányka, Olasz rizling, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Tramini.

Kiegészítõ fajták:
Cserszegi fûszeres, Pinot blanc, Sauvignon.

Ültetvényes fajták:
Bianca, Ezerfürtû, Ezerjó, Leányka, Ottonel muskotály, Zala gyöngye, Zefír, Zöld veltelini, Kékfrankos, Zweigelt.

Klíma:

A Bakonyvidék, részben a gyõri medence, a Marcali medence agroökológiai körzete gyakorol hatást. Idõjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos viszonylatban közepes fény-, hõ-, és jó csapadékellátottságú.

Talaj:

Homokon löszön kialakult barna erdõtalajok, mozaikszerû homokfoltok.


Történelem:

Az egyik legkorábbi borvidék, ahol a magyarországi Bencés Fõapátság uradalmaiban, falvaiban, a Szent Márton Hegyen már az államalapítás után szõlõt termeltek és bort szûrtek. A filoxéra óriási kártétele után a Fõapát és a Rend papjai a falusi templomok szószékeirõl az uradalmak pedig fejlett gazdálkodásuk mintaképével hirdették a helyes és a racionális szõlõtermesztést és borászatot.