meggy FajtákMeggyfajták

A hazai meggyfajták különlegessége, hogy kellemes zamatuk miatt frissen is fogyaszhatók. A legújabb fajtajelöltekkel együtt május végétôl július közepéig megtalálhatók a piacon. ( táblázat) A legtöbb fajta öntermékeny, de a kiemelkedô minôségû Pándy-klónok önmeddôk, ezért csak porzófajtával együtt telepíthetôk. Erre a célra válogatták ki a Cigánymeggy klónokat. Termesztésben legelterjedtebb fajtánk Az Érdi bôtermô, mely jelenleg a szaporítás 40 %-át adja.


A meggy alanyai

A magyar faiskolák a meggyet 90-95 %-ban sajmeggyre szemzik, a fennmaradó 5-10 % részben meggy magoncra és vadcseresznyére kerül.

A sajmeggy ilyen magas aránya azzal magyarázható, hogy a talajban nem válogatós, a száraz vidékeken is jól fejlôdik. A ráoltott nemes gyorsan termôre fordul, korábban érik. A sajmeggy alanyú fa kisebb termetû, az ültetvény pedig rövidebb élettartamú.


A szolgáltatásban szereplõ szövegek és képek nem másolhatók, nem jeleníthetõk meg más szolgáltatásban, kiadványban a GATE Kertészeti Tanszékének írásos engedélye nélkül!