agrotechnika Trágyázás


Feltöltõ trágyázás

A telepítés elõtti tápanyagfeltöltést hívjuk így. A talajtípus és a tápanyagellátottság alapján végezzük el. Ezeket a paramétereket talajvizsgálatból ismerhetjük meg. Fontos, hogy nagy adagú (80-100 t/ha) szervestrágyát is bedolgozzunk. A fennmaradó mennyiséget mûtrágyával pótoljuk.

Fenntartó trágyázás

Az ültetvény által a tenyészidõszak során a talajból kivont vagy kimosódott tápanyag pótlása. Nem csak a talajvizsgálati eredményeket, hanem a levélanalízist és a tervezett termésmennyiséget is figyelembe kell venni.

Általános szabályok

A makroelemek mozgása a talajban különbözõ:
P:A foszfor minden talajtípuson lassan mozog, ezért a gyökérzónába kell kijuttatni akár több évre elõre is. Vigyázni kell a nagy adagok használatánál, hogy ne cementálódjon be, mert akkor nem fog hasznosulni.

K:A kálium laza talajon jobban, kötöttebb talajon kevésbé mozog. Montmorrillonit agyagásványokba gyakran lekötodhet, ezért kötöttebb talajokba többet kell juttatni. Laza talajon éven belül akár két részletben is érdemes a felszín közelébe kijuttatni, míg kötött talajon elég egy részletben, de a gyökérzónába.

N:A Nitrogén minden talajból gyorsan kimosódik, ezért a tenyészidõszak során több (3-4) részletben juttatjuk ki a talajfelszín közelébe. Közvetlenül a virágzás elõtt kijuttatva a virágok elrúgását eredményezheti.

Lombtrágyázás

Mezo- és mikroelemeket kritikus esetben a lombozatra is kijuttathatunk. Erre a következõ esetekben lehet szükség:


A szolgáltatásban szereplõ szövegek és képek nem másolhatók, nem jeleníthetõk meg más szolgáltatásban, kiadványban a GATE Kertészeti Tanszékének írásos engedélye nélkül!