Virágképlet: K5 C(5) A5 G(2)

Virágzás: Virágzáskor (1.-4.) a fort szirmok együtt "pártasapka" válnak le.

Megporzás: Látni rovarokat a virágok körül, de a megporzást döntõen a szél végzi.

Az egész virág zöld színû, kivéve a termõ tövében található 5 db. nektárium (1.). Ezek sárgák, és kellemes, rezedára emlékeztetõ illóolajat termelnek, nektárt azonban nem.

Virágtípusok:

A V. vinifera-nak alapvetôen három virágtípusa van ivarjelleg alapján: hím, ô és hínôs virág. Az egyivarú (hím, nô) virágok csak funkcionálisan vagy fiziológiailag váltivarúak, morfológiailag nem, mivel mindkét nemû virágon kialakul a termô és a porzó, de az egyik szaporítószerv csökevényes marad, szaporítósejtjei nem fejlôdnek ki a funkcióképesség állapotáig.

Funkcionálisan hím (androdynamicus sterilis) virágban a porzók fejlettek, mereven 45°-os szögben állnak. Virágpor hordócska alakú, termékenyíteni képes. A termô csökevényes a nektáriumok közül nem, vagy alig emelkedik ki. A bibe szabad szemmel nem látható. Elvirágzás után elszárad, lehullik.

Himnôs (androdynamicus fertilis) virágban a porzók és a termô fejlettek, funkcióképesek.

Funkcionálisan nô (gynodynamicus fertilis) virág termôje fejlettebb, mint a himnôs virágé, s idegen fertilis virágportól megtermékenyülhet. Porzószálak rövidebbek a termônél, virág nyílása után a termô alá görbülnek. Pollenszemek orsó alakúak, nem fertilisek.

Morfológiailag normális, anatómiailag rendellenes virágok:

Álnôjellegû virágok külsôleg a funkcionálisan nô jellegû virágokhoz hasonlítanak, viszont pollenjük nagy része hordócska alakú, fertilis. Magkezdeményeik rendellenes alakulásúak.

Morfológiailag és anatómiailag is rendellenes virágok:

Színük élénk sötétzöld, virágok kocsánya a normális virágokénál sokkal rövidebb és vastagabb, a csésze többnyire normális, de a párta a porzók vagy a termô, vagy mindegyik rendellenes alakulású.

Teljes (morfológiailag) nôvirág

Csillagvirág

Termékeny rendellenes virág

Differenciálatlan, terméketlen rendellenes virágok

Félig telt virágok

Telt virágok


A szolgáltatásban szereplõ szövegek és képek nem másolhatók, nem jeleníthetõk meg más szolgáltatásban, kiadványban a GATE Kertészeti Tanszékének írásos engedélye nélkül!