Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató kitüntetése

Zoran Marinović, a Mezőgazdaság- és Környzettudományi Kar Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halgazdálkodási Tanszékének Stipendium Hungaricum-ösztöndíjas hallgatója előadásáért rangos kitüntetésben (Peter L. Steponkus Crystal Award) részesült a CRYO2018 konferencián, amely Spanyolországban, Madridban került megrendezésre 2018. július 10-13 között.

A konferencia az élő szövetek és sejtek mélyhűtésével foglalkozó orvosok, kutatók és gyakorlati szakemberek legfontosabb éves találkozója, amelyet a Kriobiológiai Társaság (Society for Cryobiology) szervez és felügyel.

Zoran Szerbiában, az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karán végzett és 2015 óta dolgozik a Halgazdálkodási Tanszéken, először önkéntesként, később a Visegrádi Alap támogatásával, majd 2016. szeptemberétől PhD-hallgatóként Stipendium Hungaricum-ösztöndíjjal. Doktori témája az édesvízi halak ősivarsejtjeinek mélyhűtése és átültetése, témavezetője Dr. Horváth Ákos tudományos főmunkatárs.

Előadásának témája „Hereszövet mélyhűtése és spermatogóniumok átültetése, mint a zebradánió vonalak helyreállításának eszköze” volt. A kitüntetésre a négy legjobb tudományos témát bemutató hallgatót jelölte a díjat odaítélő bizottság, majd közülük választotta ki Zorant, aki a legjobb előadást tartotta. Ezzel olyan hallgatókat előzött meg, akik a világ vezető egyetemein (University of Cambridge, Leibniz Universität Hannover) végzik kutatómunkájukat.

Gratulálunk Zorannak és sok sikert kívánunk további tudományos munkájához!