Záróvizsgát tettek az első székelyföldi vadgazdák

Két éve indította meg vadgazda mérnöki mesterképzését Csíkszeredában a Szent István Egyetem (SZIE). A Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Vadvilág Megőrzési Intézetének képzése közkedvelt és sikeres a székelyföldi térségben. Az első évfolyam végzős hallgatói május 28-án tettek sikeres záróvizsgát Gödöllőn. A hallgatókat Dr. Tőzsér János rektor, valamint a szak vezetője, Dr. Heltai Miklós köszöntötte. Az eseményen jelen volt továbbá Dr. Urbányi Béla, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja; Dr. Csányi Sándor, a Vadvilág Megőrzési Intézet igazgatója; Balog Eszter, a Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központ vezetője; valamint a vadgazda mesterképzés oktatói.

A Szent István Egyetem szakmai portfóliójában kiemelt helyen szerepel a Kárpát-medencei jelenlét. A SZIE elkötelezett a külhoni magyarság szülőföldön boldogulásának ügye mellett. Az egyetem ennek mentén alakította ki öt országra terjedő kapcsolatrendszerét, melyben az anyaországi központ mellett Kárpátalján, Székelyföldön, Vajdaságban, s új szereplőként Felvidéken is tevékenykedik. Kárpát-medencei hálózatát az egyetem innovációs potenciálként élteti és fejleszti. A külhoni rendszer székelyföldi lába pedig rangidősként említhető, hisz az egyetem határon túli helyszínei közül a csíkszeredai képzési központ huszonhét éves múltra tekint vissza.

Az immár vadgazda mérnök mesterdiplomával rendelkező búcsúzó hallgatók megköszönték az elmúlt két év munkáját oktatóiknak. Köszönetnyilvánításukban kiemelték, hogy a képzés során oktatóik nemcsak új ismereteket, hanem egy teljesen új szemléletet is át tudtak adni nekik. Ígérték, hogy a képzés jó hírét viszik magukkal mindenhová és javasolják annak elvégzését minden vadgazdálkodás, vadászat iránt érdeklődőnek. A Szent István Egyetem szeptembertől újabb évfolyammal indítja vadgazda mesterszakját Csíkszeredában, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvánnyal együttműködésben, melyre a nyári pótfelvételi időszakban is tudnak még jelentkezni az érdeklődő erdélyi hallgatók.